ארכיון המושב

| עדכון אחרון:  17/08/2023 16:56

  חברי ועדת ארכיון

 רגבה גלבוע, מרב שורש, יצו כהן, רותי טל, איריס מויאל, ליאת הגלעדי, יואש לימון

 

ארכיון מושב לכיש

למי נועד הארכיון?

לכולם! אם אתם סקרנים לדעת עוד על המושב, על הימים הראשונים פה וההקמה של המושב, אם אתם מחפשים מידע ותמונות לאורך העשורים השונים, על האנשים שהתגוררו ומתגוררים פה ועל הדרך הארוכה והיפה שעברו המושב ואנשיו - אתם מוזמנים!

 

מה יש בארכיון?

ארכיון מאגר גדול של תמונות, מסמכים, קטעי עיתונות, ארכיון דף לחבר לאורך השנים ועוד. מעת לעת נערך ״מבצע״ ומוצאים מהבוידעם סרטים ישנים המטופלים לטובת ״החייאה״ מחדש.

אם ברשותכם תמונות וחומרים העשויים להיות רלוונטים להגדלת מאגר הארכיון, נשמח לקבלם.

 

מתי פתוח?

הארכיון פתוח לכל דורש בתיאום מראש.

להעברת חומרים, התנדבות או ביקור בארכיון, צרו קשר עם רגבה גלבוע,

 

הארכיון הוא מסד נתונים של ההיסטוריה המקומית והאזורית להנחלת המורשת של המייסדים, ובהמשך של הדורות הבאים. הוא כבר "זכה" לעבודת מחקר במסגרת דוקטורט על התיישבות בני המושבים.

החומרים השמורים בארכיון הם: פרוטוקולים של האספות הכלליות, החל מאספות הגרעינים טרם העלייה ללכיש; ישיבות ההנהלות לדורותיהם; העלון הפנימי "הדף לחבר"; המכתבים הרשמיים הקשורים למושב; קטעי העיתונות על המושב ועל חבל לכיש; המפות שהצטברו במזכירות; ארכיון החגים והתרבות; תמונות וסרטים מהווי המקום, החל מההיאחזות, דרך ה"מושבוץ" ועד המושב.

הצלם הראשון בלכיש היה יודקה גלזין. אחריו עשה זאת משה קדם שצילם את החברים, את החגים, את הקמת מגדל השמירה, את הצריפים והבתים ביום המעבר מה"מושבוץ" למושב, ועשה מכ-20 תמונות סטילס תמונה פנורמית ייחודית. אחריו התגייסו למשימת ההנצחה ניצן אשוח, שמתעדת כל דבר שזז במושב, וכן אורנה קלגרד, מרב שורש ורבים אחרים.

באיסוף חומרים לארכיון החלה הספרנית הוותיקה רוחיק חן שאספה מכל הבא ליד ושמרה אותם בספרייה. גליה מייזלס שירשה את תפקיד הספרנית החלה למיין ולתייק. נורית כהן מיינה את חומרי החגים והתרבות שנערמו לרוב.

בהפיכת החומרים הפיזיים לדיגיטליים עסק בעיקר אלכס בובר, שהקדיש מזמנו שעות אין ספור. לידו עזרה גם נילי ירון. גולת הכותרת של הדיגיטציה הייתה גיוס הנוער שסרק חומרים והתחבר להיסטוריה, וגילה את הוריו בכתובים.

בשנת 2011 הצלחנו "להשתלט" על מבנה בית הכנסת שהתפנה, לשפץ אותו ולייעד חדר וחצי ממנו לטובת הארכיון. עזרו במלאכה ובמימון המועצה האזורית לכיש בראשות דני מורביה, אבי דיאמנט, נציגנו במועצה, איתן פאר בקשר עם הקבלן ובפיקוח על השיפוץ.

ביוני 2015 חנכנו את הארכיון במבנהו החדש. מירי אלירז התנדבה לטפל, לנהל ולהנגיש את כל הצפון בו לרשות המעוניינים.

לארכיון שלנו יש חשיבות מיוחדת משום היותו הארכיון היחידי מבין יישובי המועצה האזורית לכיש, למעט במושב שקף בו יש תצוגה ארכיונית. שקף גם הוקם בשנה מאוחרת יחסית לחבל. קיים עוד ארכיון של ארבעת היישובים החדשים של מפוני גוש קטיף.

אנו רוצים להקים גם תיקי משפחות. ניצן ומרב מצלמות סרטים על המשפחות המעוניינות, בהשתתפות כספית סמלית של הארכיון. עשו זאת כבר כ–25 משפחות.

לבסוף דוגמה לניצול האוצר הגנוז בארכיון. לקראת חג היובל למושב ערכנו והוצאנו לאור הגדת פסח משולבת בהגדת המושב. עמוד מול עמוד. מסורת העם מול מסורת המושב בהחלטות המכוננות ובתמונות המכוננות. 

עסקתי בהקמת הארכיון ואני רואה ברכה בעמלי.

יצו כהן